xtb-logo-300x300

XTB Opinie

Ostatnia aktualizacja: 04/05/2022
Info
Rekomendacja
Bonus0% prowizji na inwestycje w akcje i fundusze ETF, prowizja 0% za otwarcie i zamknięcie pozycji na forex, surowce, indeksy
WarunkiMiesięczny obrót do 100 000 EUR dla promocji na akcje i fundusze ETF
Min. Depozytbrak
Maks. Dźwignia1:30 dla Forex
Konto demoTAK
Opłaty prowizjeOpłata 50 zł za wypłatę środków poniżej 500 złotych. Opłata 0,66% za wpłaty kartami VISA/Mastercard w PLN. Spready zmienne, od 0,5%, prowizje od 0%
Metody płatnościVisa, MasterCard, Maestro, Przelew bankowy, PayU, PayPal, BlueCash, eCard, BLIK
WalutyPLN, EUR, USD
Opłaty za kontoOpłata w wysokości 10 EUR jest naliczana w przypadku braku otwarcia lub zamknięcia pozycji na rachunku klienta w ciągu ostatnich 365 dni dni oraz braku depozytu na rachunku w ciągu ostatnich 90 dni
Samouczki i bank wiedzyTAK
InstrumentyCFD na Forex, Kryptowaluty, Akcje, Surowce, ETF, Indeksy Giełdowe
LicencjaPolska, Anglia, Czechy, Niemcy, Francja, Hiszpania, Słowacja, Portugalia, Rumunia, Turcja, Urugwaj
Aplikacja mobilna
Strona po polsku
Ostatnia AktualizacjaZrecenzowano dnia
Oferta
Odbierz promocję
0% prowizji na inwestycje w akcje i fundusze ETF, prowizja 0% za otwarcie i zamknięcie pozycji na forex, surowce, indeksy
Rejestracja konta w serwisie
1
Uważam, że broker XTB to bezpieczny i przemyślany wybór. Laureat Best Customer Service od ForexBrokers.com za rok 2021 na pewno dobrze sprawdzi się dla początkujących inwestorów, ale również bardziej zaawansowani znajdą coś dla siebie.

XTB: opinie o jednym z najlepszych brokerów Forex w Polsce

Przyznasz pewnie, że opinie o brokerze XTB są dość dobre, ale czy na pewno trafiłeś, na obiektywne recenzje? Ponieważ jest jednym z największych brokerów FX & CFD na świecie, sprawdziłam, czy dobre opinie o XTB to nie marketing.

Zainwestowałam w serwisie brokera i nie zapłaciłam ani złotówki za prowadzenie konta. To był dobry znak na start… Sprawdź efekty mojego śledztwa↓

Plusy XTB
  • Działalność regulowana przez największe na świecie organy nadzoru
  • Zabezpieczenie kapitału systemem rekompensat Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych
  • Ochrona przed ujemnym saldem
  • Brak rekwotowań
  • Wachlarz instrumentów finansowych - ponad 5400
  • Wygodna, funkcjonalna aplikacja mobilna, umożliwiająca inwestowanie w dowolnym miejscu i czasie
  • Brak opłat za prowadzenie rachunków
  • Platforma przystosowana zarówno do potrzeb traderów na każdym poziomie zaawansowania
  • Rozwinięty system szkoleń
  • Możliwość dokonywania wpłat przez przelewy bankowe, karty kredytowe i debetowe, BLIK, PayPal, BlueCash i PayU
Minusy XTB
  • Niejasne zarzuty ze strony Komisji Nadzoru Finansowego
  • Opłata 50 zł za wypłatę środków poniżej 500 złotych

XTB promocja: inwestycje w akcje i fundusze ETF z prowizją 0%!

Promocje
trading promocja 2-4
Sprawiedliwość promocji7/10
Odbierz promocjętutaj
Typ promocjiDarmowy handel
Dostęp promocji na mobileTak
Wartość całkowita0% prowizji do 100 000 euro obrotu
Dostępne dlaInwestorów w akcje i ETF-y
Rejestracjakonieczna
Weryfikacjakonieczna
Depozyt minimalnybrak
Inne specjalne promocjekonto demo bez ograniczeń czasowych

W XTB promocja dotyczy inwestowania w akcje oraz funduszy ETF. Do sumy obrotu 100 000 euro w miesiącu, handel tymi instrumentami jest darmowy, z prowizją 0%! To bardzo ciekawa oferta – brokerzy często proponują jedynie wirtualne środki na koncie demo.

XTB opinie o brokerze i ofercie powitalnejObniżenie prowizji do 0% dla bardzo popularnych instrumentów i do dość wysokiej sumy obrotu to świetny pomysł na przyciągniecie do siebie nowych klientów. Konkurencyjne firmy eToro, Trade360 mają taką samą promocję, ale bez ograniczeń obrotu, zatem z lepszymi warunkami. Z koeli Orbex proponuje na start 0% prowizji na wszystkie aktywa.

Plusy promocji
  • dostępna dla wszystkich,
  • prowizja 0%,
  • na wszystkie akcje i ETF-y.
Minusy promocji
  • ograniczenie obrotem,
  • tylko na 2 instrumenty.

Jak odebrać promocję w XTB?

Chcesz skorzystać z promocji obniżenia prowizji do 0%? Nie jest to wcale trudne, wystarczy, że będziesz postępował zgodnie z poniższymi krokami.

Jak odebrać promocję?

  1. Wypełnij formularz rejestracyjny online.
  2. Przejdź proces weryfikacji – wyślij dokumenty.
  3. Zasil konto gracza.
  4. Zacznij inwestować w akcje lub ETF-y.

Warunki otrzymania promocji

Promocja dotyczy wszystkich transakcji do miesięcznego obrotu 100 000 euro. Powyżej tej kwoty wymagane jest opłacenie 0,2% prowizji, minimum 10 euro.

W ramach handlu akcjami inwestor ma dostęp do instrumentów z 16 największych giełd na świecie, w tym LSE, NYSE i GPW, oraz do notowań w czasie rzeczywistym i do intuicyjnej platformy transakcyjnej oraz obsługi klienta 24/5.

Moja opinia o promocji

Promocja jest bardzo ciekawa, bo nikt nie lubi płacić prowizji. Konkurencyjne firmy mają podobne promocje, np. eToro, zbierający dobre opinie, Trade360, Orbex, ale bez progu obrotu, do którego promocja obowiązuje, zatem oferują lepsze warunki.

Z drugiej strony wolumen 100 000 euro to sporo i mało który poczatkujący trader go przekroczy w ciągu miesiąca.

Konto demo w XTB to oferta od brokera na czas nieograniczony

Jednym z kluczowych plusów jest z całą pewnością konto XTB demo, funkcjonujące przez nieograniczony czas. Niedoświadczony inwestor może więc poznać wszystkie narzędzia, funkcjonalności i opcje jeszcze zanim zainwestuje prawdziwe pieniądze.

W połączeniu z szeroką ofertą edukacyjną darmowe konto pozwala więc świetnie opanować sztukę inwestowania. Poza tym w naszym rankingu znajdziesz uczciwych maklerów forex, z których każdy ma w ofercie konto demo.

Czy XTB broker jest legalny?

Działalność brokera jest w pełni legalna i zgodna z prawem. W Polsce reguluje ją licencja nr DDM-M-4021-57-1/2005.

W pozostałych krajach działalność Grupy XTB nadzorują następujące organy:

  • Wielka Brytania – FCA,
  • Francja – ACP – Banque de France,
  • Niemcy – BaFin,
  • Hiszpania – CNMV,
  • Czechy – National Bank of CR,
  • Słowacja – National Bank of SR,
  • Portugalia- CMVM,
  • Turcja – CMB,
  • Rumunia – ASF,
  • Urugwaj – Banco Central de Uruguay.

Licencja XTB: międzynarodowy nadzór i wiarygodność

XTB prowadzi działalność maklerską na podstawie zezwolenia udzielonego przez Komisję Papierów Wartościowych i Giełd. Broker posiada licencję nr DDM-M-4021-57-1/2005. Jego działalność jest nadzorowana przez polską Komisję Nadzoru Finansowego (KNF). Podlega także polskiej jurysdykcji co ułatwia rozstrzyganie ewentualnych sporów.

Wiarygodność XTB

Bezpieczeństwo
forex bezpieczenstwo 2-4
ZaufanyTak
Na czarnej liścieNigdy
SSLTak
Oddzielny funduszTak
Własność X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A
Licencjapolska, brytyjska, czeska, francuska, hiszpańska, słowacka, niemiecka, portugalska, rumuńska, turecka, urugwajska
Trudne wypłatyNie
2-stopniowa weryfikacjaTak
Inne środki bezpieczeństwaKYC, AML
Bezpieczny od2005

Best Polish Forex broker Invest Cuffs 2019 czy Best Customer Service od ForexBrokers.com za rok 2021.

1
01 xtb wiarygodnosc
Światowy broker
XTB jest jednym z największych na świecie brokerów FX i CFD notowanych na giełdzie. Taki status zapewnia mu pełną wiarygodność.
2
02 broker regulacje
Regulatorzy
Działalność brokera regulują największe na świecie organy nadzoru. W Polsce jest to Komisja Nadzoru Finansowego, w Wielkiej Brytanii — FCA, w Czechach —National Bank of CR, a na Słowacji— National Bank of SR.
3
03 xtb instrumenty
Instrumenty
XTB umożliwia szerokie możliwości inwestycyjne. Ponad 5400 dostępnych na platformie instrumentów finansowych (kontrakty CFD na: XTB Forex, XTB Bitcoin, XTB Indeksy, XTB towary, XTB akcje i ET) pozwoli Ci wybrać te, najbardziej dostosowane do Twoich potrzeb.

Ochrona kapitału przez system Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych

Wszystkie pieniądze klientów XTB są zgromadzone na segregowanych rachunkach bankowych, zgodnie z regulacjami w danym kraju.

  • Środki polskich inwestorów są chronione przez system rekompensat Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych.
  • W przypadku mało prawdopodobnej niewypłacalności brokera zwracanych jest 90% środków (do kwoty 22,500 euro) lub 100% środków (do kwoty 3000 euro) na osobę.

Dlatego też XTB opinie ma bardzo korzystne.

XTB – podstawowe informacje

Informacje
trading promocja 2-4
Spółka-matkaX-Trade Brokers Dom Maklerski S.A
Kontakt24 godziny na dobę, od niedzieli do piątku
Rynki zbytuPolska, Wielka Brytania, Niemcy, Hiszpania, Francja, w Czechy, Słowacji.
RegulatorJego działalność w Polsce reguluje Komisja Nadzoru Finansowego (KNF). Broker podlega również regulacjom instytucji finansowych w innych krajach.
Adresul. Ogrodowa 58, 00-876 Warszawa, Polska
Data powstaniaXTB to dom maklerski, który prowadzi działalność od 2005 roku. Od maja 2016 jest notowany na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
Numer rejestracyjnyKRS 0000217580
WiarygodnośćGlobalny zasięg oraz kontrola ze strony regulatorów potwierdzają wiarygodność i kompetencje dostawcy.
Czas trwania naszego testu12 h

Oferta XTB: ponad 5400 instrumentów z min. spreadem od 0,00008

W ofercie XTB znajduje się ponad 5400 instrumentów:

  • XTB Forex – 48 instrumentów pochodnych na pary walutowe, niskie spready(nawet od 0,1 pipsa), dźwignia do 1:30, brak rekwotowań, duża płynność, ekspresowa egzekucja zleceń, pewny Stop Loss.
  • XTB Indeksy – instrumenty pochodne na akcje ponad 30 indeksów z giełd światowych, dźwignia 1:20, wysoka płynność, niskie spready od 0 pipsów, brak rekwotowań, pewny Stop Loss.
  • Broker XTB Surowce – instrumenty pochodne na surowce energetyczne, rolne, przemysłowe oraz w metale szlachetne. Możesz handlować instrumentami pochodnymi opartymi o złoto, srebro, ropę itp., z wykorzystaniem dźwigni 1:10, pewnym Stop Loss, z niskimi spreadami od 0.1 pkt na złocie i bez rekwotowań.
  • XTB Kryptowaluty – zapewniające możliwość inwestowania w CFD na XTB Bitcoin, Ethereum, Dash, Ripple i Litecoin. Możesz zajmować długie i krótkie pozycje, z dźwignią do 1:2, wąskimi spreadami – 0,22% proc., niskimi swapami i kontraktami, które wygasają po 7 dniach.
  • XTB ETF – instrumenty będące znakomitą alternatywą wobec funduszy inwestycyjnych. Ponad 200 dostępnych ETF-ów, z prowizjami od 0,12%.
  • XTB Akcje spółek giełdowych – możesz inwestować w prawie 2000 spółek giełdowych.
  • XTB CFD na akcje – ponad 2000 instrumentów CFD opartych na akcjach największych spółek na światowych giełdach.

Tabela z instrumentami XTB

Tabela z instrumentami XTB
Instrument
Koszty tradingu
Warunki handlu
Forex – 48 par walutowychSpready od 0,1 pipsa, prowizja 0%24/5, brak wpłaty minimalnej, mikrokwoty
Karta kredytowa lub debetowa/EURniskie koszty transakcyjne, prowizja 0%dźwignia finansowa, brak kosztów utrzymania pozycji overnight
CFD na indeksy – 20 indeksówniskie koszty transakcyjne, prowizja 0%24/7, brak kosztów utrzymania pozycji
CFD na towary/surowceakcje GPW: 0,20%, min. 5 PLN, akcje zagraniczne EU: 0,12%, min. 10 EUR lub 15 EUR, akcje zagraniczne US: 0,12%, min. 10 USD100 – 10 000 EUR
Akcje – 16 giełdakcje GPW: 0,20%, min. 5 PLN, akcje zagraniczne EU: 0,12%, min. 10 EUR lub 15 EUR, akcje zagraniczne US: 0,12%, min. 10 USDskładanie zleceń oczekujących poza godzinami handlu, minimalne zlecenie od 15 EUR
ETFkoszty transakcyjne od 0,12% dla rynków zagranicznych i od 0,2% dla GPWminimalne zlecenie od 15 EUR/USD/GBP
CFD na kryptowaluty – Bitcoin, Ripple, Litecoin, Dash i 20 innychspread od 1% do 2,5% ceny rynkowej, brak prowizji7 dni w tygodniu, dźwignia 1:2
CFD na akcje i ETF-yprowizja od 0,08%handel z dźwignią, możliwa sprzedaż krótka na niektóre aktywa, minimalne zlecenie od 50 EUR/USD

XTB — rachunki Standard i Pro

XTB oferuje rachunki Standard i rachunki Pro: dla klientów profesjonalnych oraz doświadczonych. Rachunki, które różnią się od siebie przede wszystkim minimalnymi spreadami na kluczowych instrumentach. Założenie oraz prowadzenie każdego z nich jest całkowicie bezpłatne.

Rachunek Standard

  • Typ egzekucji zleceń: market
  • Dostępne instrumenty: CFD na Forex, Indeksy, Surowce, Akcje, ETF-y, Krypto oraz giełdowe Akcje i ETF-y
  • Liczba dostępnych instrumentów: 5200+
  • Maksymalna dźwignia: 1:30
  • Minimalny spread: 0.00008
  • Ochrona przed ujemnym saldem: tak
  • Minimalne zlecenie: 0,1 lot (Akcje i ETF-y – 1 lot)
  • Handel automatyczny: tak
  • Założenie rachunku: bezpłatne
  • Platformy transakcyjne: xStation & MT4 – WEB, DESKTOP, XTB MOBILE, TABLET, SMARTWATCH
  • XTB Forex, Surowce, Indeksy: Prowizja: 16 PLN za lot ZA OTWARCIE/ZAMKNIĘCIE POZYCJI
  • XTB Akcje i ETFy: Prowizja GPW 0,2% min. 2,99 PLN RYNKI ZAGRANICZNE 0,12% MIN. 4.99 EUR/US
  • XTB Akcje CFD i ETFy CFD – Prowizja od 0.08%
  • XTB Kryptowaluty – typowy spread – od 1% do 2,5% ceny rynkowej

Rachunek klienta profesjonalnego

  • Typ egzekucji zleceń: market
  • Dostępne instrumenty: CFD na Forex, Indeksy, Surowce, Akcje, ETF-y, Krypto oraz giełdowe Akcje i ETF-y
  • Liczba dostępnych instrumentów: 5400+
  • Maksymalna dźwignia: 1:200
  • Minimalny spread: 0.00001
  • Ochrona przed ujemnym saldem: tak
  • Minimalne zlecenie: 0,1 lot (Akcje i ETF-y – 1 lot)
  • Handel automatyczny: tak
  • Założenie rachunku: bezpłatne
  • Platformy transakcyjne: xStation & MT4 – WEB, DESKTOP, XTB MOBILE, TABLET, SMARTWATCH
Jakie kryteria należy spełnić, aby uzyskać status PRO?

Konto profesjonalne iw XTB może założyć jedynie inwestor posiadający odpowiednie doświadczenie i świadomość ryzyka inwestycyjnego. Powinien on spełnić co najmniej dwa z trzech poniższych kryteriów:

  1. należy zawrzeć transakcje na odpowiednim rynku, ze średnią częstotliwością co najmniej 10 transakcji na kwartał w ciągu czterech ostatnich zamkniętych kwartałów, dla których każdorazowo wymagana wartość depozytu zabezpieczającego wynosiła 50.000 euro*** ,
  2. Trzeba posiadać portfel instrumentów finansowych, łącznie ze środkami pieniężnymi wchodzącymi w jego skład**** o równowartości co najmniej wyrażonej w złotych kwoty 500 000 euro***,
  3. Należy posiadać doświadczenia w sektorze finansowym przez co najmniej rok na stanowisku, które wymaga wiedzy zawodowej dotyczącej transakcji w zakresie instrumentów finansowych lub usług maklerskich.

*** Ekwiwalent kwot wyrażony w euro ustala się według średniego kursu ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski obowiązującego w dniu poprzedzającym dzień złożenia wniosku o nadanie statusu Klienta Profesjonalnego.

**** Wliczane są wszystkie aktywa finansowe w tym między innymi gotówka, lokaty, akcje, fundusze inwestycyjne, ETFy, inne podobne instrumenty finansowe; nie są wliczane nieruchomości i posiadane fizycznie surowce, metale.

Rachunek klienta doświadczonego

  • Typ egzekucji zleceń: market
  • Dostępne instrumenty: CFD na Forex, Indeksy, Surowce, Akcje, ETF-y, Krypto oraz giełdowe Akcje i ETF-y
  • Liczba dostępnych instrumentów:  5400+
  • Maksymalna dźwignia: 1:100
  • Minimalny spread: 0.00001
  • Ochrona przed ujemnym saldem: tak
  • Minimalne zlecenie: 0,1 lot
  • Handel automatyczny: tak
  • Założenie rachunku: bezpłatne
  • Platformy transakcyjne: xStation & MT4 – WEB, DESKTOP, XTB MOBILE, TABLET, SMARTWATCH
Jakie kryteria spełnić by uzyskać status klienta doświadczonego?

Należy zawrzeć w ciągu 24 miesięcy transakcje otwarcia w zakresie CFD o wartości nominalnej stanowiącej, co najmniej równowartość w złotych:

  • 50.000 euro* każda, z częstotliwością co najmniej 10 transakcji otwarcia na kwartał w ciągu czterech kwartałów; lub
  • 10.000 euro* każda, z częstotliwością co najmniej 50 transakcji otwarcia na kwartał w ciągu czterech kwartałów; lub
  •  2.000.000 euro*, przy czym klient zawarł co najmniej 40 transakcji otwarcia na kwartał w ciągu czterech kwartałów;

Należy posiadać odpowiednią wiedzę dotyczącą instrumentów pochodnych, w tym CFD, popartą:

  • uzyskaniem odpowiednich certyfikatów zawodowych, w szczególności: Doradcy Inwestycyjnego, Maklera Papierów Wartościowych, Chartered Financial Analyst, Financial Risk Manager, Professional Risk Manager, ACI Dealing Certificate, ACI Diploma, lub odpowiednim wykształceniem kierunkowym; lub
  • odbyciem minimum 50. godzin szkoleń dotyczących instrumentów pochodnych, w tym CFD, potwierdzonych uzyskaniem stosownych certyfikatów lub potwierdzeń wydanych na podstawie weryfikacji wiedzy przez właściwe podmioty przeprowadzające szkolenia, w okresie ostatnich 12 miesięcy; lub
  • potwierdzeniem, że klient ten wykonuje lub wykonywał czynności albo pracuje lub pracował na podstawie umowy o pracę lub innego stosunku umownego stanowiącego podstawę sprawowania funkcji, przez co najmniej rok na stanowisku, które wymaga wiedzy zawodowej dotyczącej zawierania transakcji w zakresie CFD lub innych instrumentów pochodnych.

A może konto XTB International?

XTB-international-1
Aby sprawdzić, czy masz możliwość założenia konta XTB International, wejdź na stronę xtb.com, następnie wejdź Wyświetl więcej

Aby sprawdzić, czy masz możliwość założenia konta XTB International, wejdź na stronę xtb.com, następnie wejdź do zakładki Wybierz kraj:

xtb international 2

Z dostępnych opcji wybierz International.

XTB international 3

Naciśnij przycisk Create Account (Utwórz konto).

XTB international 4

Wpisz adres e-mail, wybierz swój kraj i zaznacz wymagane zgody. Kliknij w Next Step:

XTB international 5
Jeśli osoby mieszkające w Twoim kraju mają możliwość założenia konta International, system poprosi Cię o stworz Wyświetl więcej

Jeśli osoby mieszkające w Twoim kraju mają możliwość założenia konta International, system poprosi Cię o stworzenie hasła. Jeśli dla mieszkańców Twojego kraju konto International jest niedostępne, otrzymasz następujący komunikat:

XTB brokers – koszty prowadzenia konta

Opłata miesięczna za prowadzenie Rachunku – Bezpłatnie lub do 10 EUR. Opłata w wysokości 10 EUR jest naliczana w przypadku braku otwarcia lub zamknięcia pozycji na rachunku klienta w ciągu ostatnich 365 dni oraz braku depozytu na rachunku w ciągu ostatnich 90 dni.

Koszty podstawowych operacji na rachunkach XTB

  • Prowizja od wypłaty środków z Rachunku Pieniężnego w kwocie poniżej 500 zł – 50 PLN.
  • Opłata za zlecenie telefoniczne – 0 zł.
  • Przygotowanie i wysłanie zestawienia operacji dziennych na rachunku Klienta, w wersji papierowej – 100 zł.
  • Przelew na Rachunek Pieniężny za pośrednictwem karty płatniczej bądź karty kredytowej – 0,66% od wartości wpłaty dokonanej w PLN, 0,70% od wartości wpłaty dokonanej w EUR, 0.95% od wartości wpłaty dokonanej w USD.

Podatek od strat i zysków

XTB posiada standardowy system rozliczania zysków z inwestycji.

  • Od dochodu (ewentualnie pomniejszonego o odliczenie straty z lat ubiegłych) należy zapłacić 19-procentowy podatek.
  • Obowiązkiem brokera jest wysyłanie inwestorom rocznego sprawozdania finansowego PIT- 8C.
  • Do rozliczenia dochodów z tego rodzaju źródeł służy PIT-38, uwzględniający dochody z kapitałów pieniężnych oraz z odpłatnego zbycia pochodnych instrumentów finansowych.

Edukacja w XTB: Trading Academy

Klienci XTB mogą korzystać z platformy Trading Academy — kompleksowej bazy wiedzy, zawierające przydatne informacje na temat inwestowania. Dostępne w Trading Academy kursy są dedykowane zarówno początkującym inwestorom, jak i również osobom średnio zaawansowanym, zaawansowanym oraz premium.

Najlepszy system szkoleń po polsku

Zdaniem ekspertów, XTB oferuje najlepszy na rynku system szkoleń w języku polskim. Zwłaszcza dla osób początkujących i średnio zaawansowanych jest to ogromny walor. Broker punktuje również darmowym kontem, dostępnym bez limitu czasu.

Dzięki Trading Academy

  • początkujący poznają rynek forex oraz różne typy instrumentów finansowych. Zaznajomią się również z platformami XTB i zdobędą wiedzę na temat podstawowych technik inwestycyjnych;
  • średniozaawansowani inwestorzy pogłębią swoją wiedzę na temat inwestowania oraz zgłębią tajniki analizy technicznej i fundamentalnej. Dowiedzą się również, w jaki sposób kontrolować swoje emocje;
  • zaawansowani użytkownicy poznają najbardziej rozwinięte narzędzia, metody i techniki, wspomagające inwestowanie. Dowiedz się także, jakie zaawansowane funkcje posiadają platformy XTB oraz zdobędą naprawdę dużo eksperckiej wiedzy;
  • użytkownicy premium poznają rady i wskazówki najlepszych traderów. Dzięki materiałom dostępnym w tej sekcji poznasz najbardziej eksperckie strategie inwestowania.

Codzienne webinary dla klientów XTB

Broker udostępnił również swoim klientom możliwość uczestniczenia w codziennych webinarach oraz zakładkę FAQ (najczęściej zadawane pytania). Korzystając z usług XTB, możesz handlować 24 h na dobę.

Z całą pewnością jest to jeden z ważniejszych elementów oferty, przemawiających za skorzystaniem z usług XTB.

Wpłaty i wypłaty, czyli pokój inwestora w XTB

Klienci XTB mogą dokonywać wpłat na konto na wiele sposobów: poprzez przelewy bankowe, karty kredytowe i debetowe, BLIK, PayPal, BlueCash i PayU. Proces deponowania środków jest szybki i łatwy.

  1. Odbywa się on po zalogowaniu na konto, przez XTB Pokój Inwestora.
  2. Poprzez XTB Pokój Inwestora możesz także dokonywać wypłat. Wypłaty realizowane są za pomocą przelewu bankowego bezpłatnie (powyżej 500 zł) oraz za opłatą 50 zł w przypadku kwoty poniżej 500 złotych.
  3. Wypłaty wykonywane są do godziny 16.00 danego dnia, najpóźniej w ciągu jednego dnia roboczego.

Tabela z metodami płatności XTB

Tabela z metodami płatności XTB
Metoda płatności
Waluta
Prowizja
Przelew bankowyPLN, EUR, USDbrak dla wpłat, dla wypłat 50 PLN poniżej 500 zł
Karty kredytowe Visa, MasterCard, MaestroPLN, EUR, USDwpłaty: 0,66% dla PLN, 0,70% dla EUR, 0,95% dla USD; dla wypłat 50 PLN poniżej 500 zł
PayPaldowolnebrak dla wpłat, wypłaty niemożliwe
BlueCashdowolnedla wpłat, wypłaty niemożliwe
PayUPLNwpłaty: 0,66% dla PLN; dla wypłat 50 PLN poniżej 500 zł
BLIKPLNbrak dla wpłat, wypłaty niemożliwe

Wpłata krok po kroku w XTB

Wpłać depozyt XTB

Krok 1. Po odpowiednim zalogowaniu się na swoje konto, należy kliknąć przycisk Wpłata środków.

XTB-wybierz-metode-platnosci-krok-2
Krok 2. Wybierz jedną z metod płatności udostępnionych przez brokera XTB. Załóżmy, że decydujemy się na kartę Wyświetl więcej

Krok 2. Wybierz jedną z metod płatności udostępnionych przez brokera XTB. Załóżmy, że decydujemy się na kartę kredytową/bankową:

Wybierz- kwotę depozytu w XTB
Krok 3. Pojawia się miejsce, w którym wpisujemy wpisujesz kwotę wpłaty, a następnie naciskasz zielony przycisk Wp Wyświetl więcej

Krok 3. Pojawia się miejsce, w którym wpisujemy wpisujesz kwotę wpłaty, a następnie naciskasz zielony przycisk Wpłać i zostajesz przeniesiony na stronę pośrednika płatności PayU.

Wpłać w XTB przez PayU
Krok 4. Pozostaje wybrać preferowaną metodę płatności i przenieść się bezpośrednio na stronę internetową bank Wyświetl więcej

Krok 4. Pozostaje wybrać preferowaną metodę płatności i przenieść się bezpośrednio na stronę internetową banku lub uzupełnić dane karty płatniczej.

Minimalny depozyt w XTB, bankier nawet pisze o nim dobrze

XTB wychodzi naprzeciw potrzebom początkujących inwestorów. Aby ułatwić im start, nie ustanowił minimalnej kwoty depozytu. Na rachunek możesz więc wpłacić dokładnie tyle, ile chcesz zainwestować, sprawdź opinie na forum bankiera.

Dzięki temu początkujący traderzy będą mogli wypróbować platformy transakcyjne, nie narażając swoich portfeli na zbyt duże ryzyko. W XTB możesz inwestować na mikrolotach. Dzięki temu otworzysz transakcje, mając na rachunku jedynie 50 zł.

Dźwignia w XTB

Najwyższa dźwignia, którą oferuje XTB wynosi 1:200. Jest ona dostępna wyłącznie dla osób ze statusem klienta profesjonalnego. Dla klienta detalicznego poziom najwyższej dźwigni wynosi 1:30,  a najniższy – 1:2. Dla klienta doświadczonego maksymalna dźwignia wynosi 1:100.

Spready w XTB

Spread jest różnicą pomiędzy ceną kupna (ask) a ceną sprzedaży (bid) i stanowi koszt otwarcia transakcji. Wartość spreadu w XTB zależy od rodzaju rachunku oraz instrumentów, w jakie inwestujesz. Spread na rachunku Standard jest zmienny.

Jego minimalna wartość wynosi 0.9 pipsa. Spread na rachunku Pro jest to spread rynkowy. W jego przypadku minimalna wartość wynosi 0 pipsów.

Forex dźwignia XTB

Poziom dźwigni w Forex XTB wynosi, dla klientów:

  • detalicznych – 1:20, w zależności od wybranej pary walutowej;
  • profesjonalnych: 1:200,
  • doświadczonych: 100:1

 Forex typ spreadu XTB

 Spready w XTB zależą od typu rachunku, który wybierzesz i od rynku, na którym dokonujesz transakcji.

  • Standard – spread zmienny, minimalna wartość – 0.9 pipsa.
  • Profesjonalny lub doświadczony – spread rynkowy, minimalna wartość – 0 pipsów.

Wysokość spreadu, PIP XTB

Wysokość spredu w Forex przyjmuje wartość od 0,1 pipsa

XTB Mobile: innowacyjna platforma handlowa xStation 5

Mobile
forex mobile 2-4
Trading MobileTak
Użytecznośćintuicyjna, responsywna
Dostępne instrumenty5200+
Trading na żywoTak
Dostęp do aplikacjiiOS, Android
ZgodnośćAndroid, iOS
Dostęp do przeglądarkiwszystkie standardowe przeglądarki

Użytkownicy XTB mogą korzystać z nowoczesnej, autorskiej platformy xStation 5. Jest ona dostępna również w formie aplikacji mobilnej (XTB mobile). Jak podaje broker, z xStation mobile korzysta ponad 50% klientów.

XTB mobile

Dobra dla początkujących i doświadczonych

Funkcje aplikacji xStation 5

Dzięki zaawansowanym funkcjom, platforma znakomicie sprawdza się zarówno w przypadku doświadczonych, jak i początkujących traderów:

  • kalkulator inwestycyjny pozwoli Ci szybko wyliczyć wynik transakcji, biorąc pod uwagę m.in.:poziom zlecenia Stop Loss lub Take Profit, nominał transakcji oraz zlecenia z limitem. Dzięki temu będziesz podejmował świadome decyzje, oparte na racjonalnych argumentach;
  • przejrzyste wykresy umożliwią bieżącą kontrolę inwestycji i… szybkie reakcje;
  • zaawansowane statystyki pomogą Ci ocenić, na którym rynku możesz osiągnąć największy zysk na Twoich zleceniach;
  • analizy techniczne, stworzone na podstawie zaawansowanych funkcji — poziomów Fibonacciego, fal Ellliotta, funkcji nanoszenia kilku wykresów na siebie pomogą Ci jeszcze bardziej zwiększyć skuteczność i inwestować świadomie;
  • zamykanie jednym kliknięciem. Korzystając z platformy xStation 5 będziesz mógł zamykać jednym kliknięciem wszystkie pozycje, pozycje zyskowne lub stratne;
  • Trader’s Talk jest funkcją polegającą na odsłuchiwanie wiadomości rynkowych na żywo, bezpośrednio z platformy. Dzięki Trader’s Talk będziesz na bieżąco z najświeższymi informacjami z rynku, statystykami i analizami;
  • skaner spółek pozwoli Ci wybierać te spółki, w które warto zainwestować;
  • największe zmiany to funkcja, dzięki której szybko sprawdzisz, które instrumenty poniosły największe spadki, a które odnotowały wzrosty.

Obsługa klienta w XTB pl – spersonalizowana i 24/5

Obsługa klienta
forex support 2-4
Telefon+48 22 2019560 lub +48 22 2739960
LokalizacjaPolska
Czat na żywoTak
OpłatyBrak
Email[email protected]
Dostępność24 godziny na dobę, od niedzieli do piątku
Językiangielski, czeski, niemiecki, włoski, arabski, hiszpański, wietnamski, rumuński, polski, turecki, węgierski, portugalski, chiński, francuski, cypryjski
Czas reakcji5 minut

Broker oferuje wysokiej jakości obsługę w języku polskim. Dział obsługi klienta jest dostępny 24 godziny na dobę, od niedzieli do piątku. Każdy klient posiada swojego opiekuna, dzięki czemu obsługa jest w pełni spersonalizowana. To jednak nie wszystko. Aby dostosować zakres wsparcia do stopnia zaawansowania oraz doświadczenia klienta, broker stworzył 3 poziomy obsługi: Base, Plus i VIP.

Poza tym można wysłać e-mail na adres: [email protected] oraz dostępne są infolinie:

  • otwieranie rachunków: +48 22 2019570,
  • biuro: +48 22 2019550,
  • pomoc 24h/5: +48 22 2019560 lub +48 22 2739960.

Na stronie znajduje się także rozbudowany dział FAQ.

XTB kontakt przez live chat, telefon i e-mail

Użytkownicy aplikacji mają możliwość kontaktu z brokerem poprzez live chat. Z jej poziomu mogą także zadzwonić lub wysłać e-mail do XTB. Potwierdzeniem funkcjonalności, łatwości obsługi oraz wygody korzystania z aplikacji są nagrody, które regularnie otrzymuje.

Popularna na całym świecie platforma MT4

Jakiś czas temu zanim wybrało się XTB, trzeba było dokładnie przeanalizować poziom swojego angielskiego. Serwis niestety nie posiadał wersji w języku polskim, stąd wszystkie procesy, jak i wiadomości systemowe były wysyłane po angielsku. Od niedawna jednak, serwis jest dostępny również w spolszczonej wersji.

Autorska platforma xStation 5 to nie jedyna aplikacja mobilna, dostępna dla klientów XTB. Inwestorzy mogą korzystać również z popularnej na całym świecie plaformy MT4. Jest ona dostępna na urządzenia z systemem iOs oraz Adroid. Platforma mobilna MT4 umożliwia:

  • analizowanie rynków oraz zawieranie transakcji w dowolnym miejscu i czasie;
  • wygodne ustalanie poziomu wejścia i wyjścia z pozycji;
  • ustawianie zlecenia stop loss i take profit;
  • błyskawiczne otwieranie i zamykanie pozycji dzięki systemowi One-Click Trading);
  • testowanie i optymalizację strategii z Testerem Strategii MT4;
  • maksymalną automatyzację handlu.

XTB rejestracja — pierwsze kroki stronie brokera

Przed rejestracją w XTB pamiętaj, aby dodać do programu antywirusowego wyjątku dla strony głównej. Jeżeli się tego nie zrobi, aplikacja wciąż będzie informować o zagrożeniu, którego tak naprawdę nie ma. Kolejny krok to rejestracja w XTB rejestracja, która jest bardzo prosta

XTB rejestracja konta
Wybierz zakładkę służącą rejestracji. Możesz samodzielnie wpisać podstawowe dane, bądź skorzystać z social m Wyświetl więcej
  1. Wybierz zakładkę służącą rejestracji. Możesz samodzielnie wpisać podstawowe dane, bądź skorzystać z social media (np. Facebooka), które przeniosą informacje do formularza.
  2. Nie zapomnij, że podać możesz tylko prawdziwe dane (imię i nazwisko), będą one weryfikowane na podstawie przesłanego dokumentu tożsamości.
XTB logowanie w serwisie
Wypełnij wszystkie komórki w formularzu rejestracyjnym. Jedynie poprawne uzupełnienie wszystkich okienek formularza Wyświetl więcej
  1. Wypełnij wszystkie komórki w formularzu rejestracyjnym. Jedynie poprawne uzupełnienie wszystkich okienek formularza pozwoli na rozpoczęcie procesu aktywacyjnego.
  2. Zaznacz odpowiednie zgody. Ponieważ broker XTB działa w zgodzie z prawem, należy zaznaczyć zgodę na przetwarzanie danych i zaakceptować Regulamin.

Aktywuj konto i wpłać pieniądze. Zatwierdź konto poprzez link aktywacyjny przesłany w mailu. Zeskanuj dokumenty. Niezbędny będzie skan dowodu osobistego potwierdzający tożsamość oraz innego dokumentu, który potwierdzi miejsce zamieszkania. Teraz już możesz wpłacić pierwsze pieniądze dowolną dostępną metodą u brokera.

Logowanie w XTB

Po zarejestrowaniu, logowanie jest bardzo proste i wymaga jedynie podania maila oraz ustalonego przez Ciebie hasła. Można również domyślnie zapisać swoje dane, by proces logowania odbywał się jeszcze szybciej.

Tipy i triki: jak skutecznie inwestować z XTB?

Jak można skuteczniej i lepiej inwestować z XTB w kontrakty CFD? Oczywiście przy tego typu inwestycji szczęście odgrywa ogromną role, ale można mu trochę pomóc!

Polecamy wpierw założyć konto demo, by dobrze poznać platformę XTB. Warto wybrać na początek inwestowanie w akcje i fundusze ETF, na które jest 0% prowizji. Maksymalnie zdywersyfikuj swój portfel, by zminimalizować ryzyko. Wypłacaj środki tylko powyżej 500 zł, by uniknąć opłat.

XTB vs inne platformy forex: co jest lepszą alternatywą?

Nie podobają Ci się opłaty przy wypłatach, wpłatach w XTB? Szukasz czegoś z wyższą dźwignią? A może nie znalazłeś na liście metod płatności swojej ulubionej? Polecamy inne platformy forex.

BDSwiss wyróżnia się brakiem opłat dla wpłat, większą liczby walut i metod płatności od XTB. IC Markets ma dźwignię 1:100, raw spready, zerowe prowizje. Po brak opłat za wypłaty i depozyty, spready od 0 pipsa, zerową prowizję wybierz się do XM.

Wrażenia końcowe z handlu w XTB: przyjazny traderom, niezawodny broker

XTB opinie ma naprawdę przyzwoite, i to na całym świecie. XTB jest niezawodnym, sprawdzonym i bezpiecznym dostawcą. Większość klientów wybiera go z uwagi na świetny poziom obsługi klienta, przejrzysty system wpłat i wypłat oraz możliwość korzystania z konta demo bez limitu czasu. Ogromnym plusem jest także szybki i nieskomplikowany proces rejestracji, przejrzysta strona internetowa oraz funkcjonalna aplikacja mobilna.

Szeroka baza wiedzy, sekcja najczęściej zadawanych pytań (FAQ), codzienne webinary oraz kompleksowe wsparcie dedykowanych konsultantów to dodatkowe plusy, przemawiające za wyborem właśnie tego brokera. Choć broker IC-Markets również ma niezłe opinie w zakresie przystępności platformy inwestycyjnej.

Kontrowersje XTB

Jedyną rysą na wizerunku XTB są zarzuty ze strony Komisji Nadzoru Finansowego. Komisja oskarżyła bowiem brokera o stosowanie na swoich platformach tzw. niesymetrycznej dewiacji, powodującej niekorzystne skutki dla klientów (w latach 2014 – 2015) oraz opóźnienia (w latach 2014  – 16). Skutkiem 10-miesięcznego postępowania było nałożenie na brokera rekordowej kary w wysokości aż 9,9 mln zł!

XTB nie zgodził się jednak z postawionymi mu zarzutami i zapowiedział odwołanie. W wystosowanym oświadczeniu zapewnił także, że w trakcie postępowania przekazał komisji obszerne wyjaśnienia oraz ekspertyzy prawne i ilościowe niezależnych podmiotów, które potwierdzają, że stosowanie przez XTB mechanizmu niesymetrycznej dewiacji nie naruszyło zasady działania w najlepiej pojętym interesie klientów oraz nie miało wpływu na wyniki transakcyjne klientów. Broker przypomniał również, że wytyczne w zakresie stosowania symetrycznej dewiacji nadzór wydał dopiero w maju 2016. Postawione zarzuty dotyczą okresu sprzed regulacji (2014 – 2015).

XTB opinie 2022

XTB to wiarygodny sprawdzony broker, prowadzący międzynarokową działalność. Jego klienci doceniają przede wszystkim licencje, potwierdzające jego kompetencje oraz gwarantowaną ochronę kapitału.

Broker przechowuje pieniądze klientów na segregowanych, bezpiecznych kontach. Wszystkie środki są objęte systemem rekompensat Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych.

To jednak nie wszystko. Broker zapewnia także ochronę przed ujemnym saldem i zapewnia zapewnia brak rekwotowań.

Dzięki temu możesz wygodnie i bezpiecznie inwestować na globalnych rynkach finansowych, nie martwiąc się o straty, a Twoje transakcje zostaną zrealizowane w błyskawicznym tempie. XTB jest jednym z najbardziej wiarygodnych polskich brokerów. Jego wiarygodność potwierdzają opinie zadowolonych klientów oraz międzynarodowe licencje wydane przez najważniejsze organy kontroli finansowej.

XTB to dobry adres zarówno dla osób, które pragną rozpocząć swoją przygodę z inwestowaniem, jak również dla doświadczonych traderów, pamiętaj jednak o wysokim ryzyku inwestycyjnym związanym z handlowaniem na zakładach krótkoterminiowych.

Sprawdź Sprawdź plusy i minusy

FAQ: XTB

Tak, to podstawa. Konto demo w XTB jest nieograniczone czasowo. Inwestor ma szansę poznać dzięki temu wszystkie narzędzia i funkcje brokera, jak i nieustannie kształcić się w sztuce inwestowania.

Trudno znaleźć brokera z lepszymi zabezpieczeniami. XTB podlega międzynarodowym regulatorom, a w Polsce KNF. Ponadto wszystkie wpłacone środki objęte są ochroną Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych.

Podatek należy zapłacić tylko od dochodu: ewentualnie pomniejszonego o odliczenie straty z lat ubiegłych, należy zapłacić 19-procentowy podatek.

Cashback w XTB ustalany jest indywidualnie dla każdego konta na podstawie różnych czynników i wyliczany na koniec miesiąca. Po zwrot należy zgłosić się, wysyłając wiadomość e-mail lub kontaktując się telefonicznie z Account Managerem. Zostaje on przekazany na konto tradera do 7 dni od zakończenia miesiąca.

XTB to legalna działalność brokerska na podstawie zezwolenia udzielonego przez Komisję Papierów Wartościowych i Giełd. Opinie inwestorów na temat oferty i usług XTB są na ogół pozytywne. To broker wiarygodny i bezpieczny.

Jedną z promocji jest Cashback XTB, czyli zwrot części kosztów transakcyjnych ponoszonych przez tradera. Inne bonusy w tej chwili nie obowiązują, co wynika z regulacji ESMA.

Broker XTB ma szeroką ofertę inwestycyjną. Trader może inwestować na rynku Forex, jak i w kryptowaluty, akcje, surowce czy kontrakty CFD.


Komentarze

Sylwia 09/08/2021 o 13:02

Od ponad tygodnia nie mogę dysponować swoimi pieniędzmi. Nie mogę ich wypłacić z rachunku.

Odpowiedz

Bartek Rakietowicz 24/09/2021 o 13:43

Masz zablokowane konto? Zweryfikowałeś je do końca? Może są wymagane jakieś dodatkowe dokumenty? Próbowałeś skontaktować się z obsługą klienta XTB, by wyjaśnić sprawę?

Odpowiedz

Radosław 09/08/2021 o 13:01

Proszę uważać na XTB. Przez 3 tygodnie blokowali mi dostęp do pieniędzy. W tym czasie musiałem przesłać kilkanaście dokumentów potwierdzających, że pieniądze należą do mnie. Nie polecam

Odpowiedz

Bartek Rakietowicz 24/09/2021 o 13:42

Cześć, bardzo prawdopodobne, że był jakiś problem z weryfikacją konta w XTB i bez dodatkowej autoryzacji doszło do zablokowania środków. To standardowe procedury u brokerów.

Odpowiedz

Dominika 22/04/2021 o 09:54

Miałam doczynienia z różnymi brokerami, ale XTB okazał się dla mnie strzałem w 10. Korzystanie z niego jest dla mnie czystą przyjemnością.

Odpowiedz

Masz pytanie lub opinię na temat artykułu? Podziel się z nami!

Twój adres e-mail nie będzie upubliczniony. Niezbędne pola tekstowe są oznaczone gwiazdką*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~vVTVTVTVv~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~